NIDM ronde 13 - KKBC eSBee / Mr. 100 Lier 1

Wedstrijden-Compétitions : Links, resultaten & informatie - Liens, résultats et info.
Tornooien-Tournois : Links, resultaten & informatie - Liens, résultats et info.

Moderator: Stany Buyle

Post Reply
Martin Ravestyn
AFFILIATED MEMBER
Posts: 66
Joined: Tue 20 Jul 2021 16:42
Active Member?: Yes
Post pictures?: Yes
Contact:

NIDM ronde 13 - KKBC eSBee / Mr. 100 Lier 1

Post by Martin Ravestyn »


Kortrijk, 23 januari 2023

Precies 1 maand geleden begon de winterstop in de NIDM-competitie. Drie spelers van de KKBC speelden wel in de finalefase van het BK Multidisciplines in Blankenberge. Daarover verder meer. Vandaag ontving de KKBC in hun lokaal ‘De Mambo’ de leiders van deze competitie, namelijk Mr. 100. In de heenmatch in Lier konden onze mannen verrassend één puntje wegkapen. Zou dit nu ook lukken?

Frédéric Béghin mocht traditioneel de spits afbijten met de klassieker tegen Bart Ceulemans. Voor zover ik mij herinner kon Fredo deze ontmoetingen telkens winnend afsluiten. Bart was duidelijk belust op revanche. ‘Hoedje af’ voor Bart die een turbostart nam van… 20/0 in 4 beurten, inclusief een heel fraaie reeks van 13. Als tegenstrever weet je dan ‘nee, het zal niet voor vandaag zijn’. Fredo kon enkel in beurt 11 zijn voetafdruk plaatsen met een reeks van 6, maar meer dan de schade beperken zat er echt niet in. Bart speelde gedisciplineerd verder en won deze onemanshow in 20 beurten (40/14). Proficiat Bart.

Philippe Vandendriesche kwam met een dubbel gevoel terug van het BK in Blankenberge (1,042 A.G.). Hij had gehoopt daar minstens één ronde verder te gaan. Zijn eerste partij tegen Danny Wuyts deed hem uiteindelijk de das om. Hij won nog wel de cruciale match tegen Koen Saver maar moest in de derde partij zijn meerdere erkennen in Peter Debacker.
Vandaag stond hij oog in oog met Jerry Hermans. In de heenmatch had Philippe verloren, maar de vorige twee matchen eindigden telkens in een gelijkspel. En ook nu was de match volledig in evenwicht. De aanvangsfase was speciaal. Het leek alsof beide spelers meer oog hadden voor de verdediging dan voor het scoren. Een tussenstand van 2/6 in 12 brtn is alleszeggend. In de 14de beurt kwam de partij eindelijk los. Jerry scoorde 15 punten in 6 brtn, maar Philippe deed dit ook, geholpen door een fraaie reeks van 8. De bordjes stonden nog perfect in evenwicht (28/27 in 25 brtn en 31/31 in 32brtn) toen Jerry een bricole in breedte zonder effect omtoverde in een accordeon... Oeps, wat een varken. Dit bleek de doodsteek voor Philippe, zeker toen hij de volgende beurt zijn speelbal zag verdwijnen in een ontiegelijk klein gaatje. (40/34 in 36 brtn).

Het optreden van Martin Ravestyn op het BK in het Casino van Blankenberge was ontstellend zwak (0,706 AG). Francis Forton en Johan Loncelle waren op papier dan wel de favorieten in deze poule, maar Martin had toch stiekem gehoopt op één of twee winstpartijen. Niet dus. Zijn tegenstrever, Kurt Ceulemans, was wel op het appel in het BK. Hij verloor de kleine finale tegen Peter Ceulemans.
Ook in deze match was het scoreverloop matig in de aanvangsfase (10/11 in 15 brtn). Martin had net iets meer geluk dan Kurt. Niet alleen maakte hij twee lucky shots, hij bleef enkele malen miraculeus uit de klos en de verdediging viel bijzonder goed mee. Je kan dan wel twee ballen aan de ene kant van de tafel leggen en speelbal aan de andere kant, als bal 2 en 3 dicht tegen elkaar liggen is het voor spelers van dergelijk niveau een koud kunstje om de figuur op te lossen met een losband. Martin bouwde een kleine voorsprong uit (24/16 in 21 brtn) maar Kurt bracht in zijn gekende stijl de bordjes terug in evenwicht (25/24 in 25 brtn). Martin bleef goed geconcentreerd, maakte 4 en 5 op een rij, waarop Kurt de handdoek in de ring gooide (40/32 in 32 brtn).

Ronny Brants overleefde wel zijn poule (3 spelers) in het BK. Winnen van Danny Boutet was voldoende om zich als 2de te plaatsen met een A.G. van 1,428. In zijn 8ste finale ontstond er een discussie die de biljartsport in een negatief daglicht stelt. Zijn tegenstrever maakt een reeks van 4 en het vijfde punt is een losband renversé over de korte band, waarbij bal 2 en 3 dicht bij elkaar liggen. Speelbal heeft wel degelijk 3 banden, maar raakt bal 2 aan de verkeerde kant. Bal 3 beweegt, maar door een duwtje van bal 2 en niet door de speelbal. Het punt is dus niet gemaakt maar de scheidsrechter heeft het niet goed gezien en telt het punt. Consternatie alom op de tribunes, de speler gaat verder en de serie eindigt pas na 14 caramboles. Als je weet dat Ronny de partij verliest met 40/39, dan kan je wel stellen dat Ronny de arena verlaat met een heel slecht gevoel.
Misschien is dit wel de reden van zijn mindere partij tegen Peter Ceulemans. Ronny kwam nooit in zijn zo gevreesde ritme. Peter speelde wel een zeer degelijke partij, met zeer mooi positiespel (reeksen van 6, 8, 5 en 4) en een degelijke verdediging, wat resulteerde in een verdiende overwinning (40/27 in 26 brtn).
Oh ja, deze anekdote moet ik nog vertellen. Op een gegeven moment moet Peter Ceulemans zijn voorhand leggen tussen speelbal en bal 2/3. Er is weinig plaats en Peter doet een onvrijwillige ‘touché la bille’ op de speelbal van Ronny. Sportief als hij is gaat hij onmiddellijk naar zijn stoel. De scheidsrechter had de fout ook gezien, maar moet nu kijken of bal 2 en 3 niet in ‘plakken’. En inderdaad: ‘billes en contact’. Ik laat het aan jullie verbeelding (en biljartkennis) over wat er in dit geval moet gebeuren…

Een 2de verlies oprij voor de KKBC in de terugronde. Geen nood, dit zijn niet de ontmoetingen waar de KKBC punten moet scoren. Volgende week gaan ze naar ‘Den Eik’, thuisbasis van Eddy Merckx, Jean Van Erp, Davy Van Havere en Richard Bitalis.
Post Reply

Return to “Wedstrijden-Compétitions & Tornooien-Tournois”