NIDM RONDE 6 - Op de Meir / KKBC eSBee

Wedstrijden-Compétitions : Links, resultaten & informatie - Liens, résultats et info.
Tornooien-Tournois : Links, resultaten & informatie - Liens, résultats et info.

Moderator: Stany Buyle

Post Reply
Martin Ravestyn
AFFILIATED MEMBER
Posts: 66
Joined: Tue 20 Jul 2021 16:42
Active Member?: Yes
Post pictures?: Yes
Contact:

NIDM RONDE 6 - Op de Meir / KKBC eSBee

Post by Martin Ravestyn »


Emblem, 18 oktober 2022

De sfeer in de auto voor onze verplaatsing naar de kampioenenploeg van verleden jaar, Op de Meir, was vreemd. Martin zat, na een slapeloze nacht vermoedelijk door de recent gezette boosterprik, mét mondmasker in te dommelen op de achterbank. Philippe verraste door te zeggen dat hij, voor de eerste keer sedert lange tijd, deze verplaatsing niet zag zitten. Hij zou Eddy Leppens als tegenstander krijgen. Geen probleem met Eddy hoor, maar wel dat Eddy door ploegkapitein Marc Verhaegen opgesteld staat op bord 3 ! Of zoals een Nederlands sportjournalist zich verleden week openlijk afvroeg: “Hoe is het mogelijk dat er geen enkele ploeg klacht indient tegen dergelijke competitievervalsing”. Wel, het antwoord is simpel: het is reglementair én Eddy moet zelfs minstens op bord 2 geplaatst worden wil hij opgesteld kunnen worden. Maar waarom de KBBB de spelers, binnen eenzelfde categorie, een willekeurige volgorde op de spelerslijst toelaat, is een raadsel. In andere landen, zoals Nederland en Frankrijk, wordt de volgorde van de spelers op de lijst bepaald door het gemiddelde. Zodoende heb je voor iedere partij bijna even sterke spelers en bijgevolg ook onvoorspelbare resultaten.

Bij aankomst kregen wij de vraag bord 2 te laten spelen in de 1ste sessie. Barry Van Beers moest wegens medische redenen afzeggen en werd vervangen door Roland Uijtdewilligen. Roland zou zodoende vroeger huiswaarts kunnen keren.

Ivan Stitschinsky is de enige pion in de ploeg van Op de Meir die al jaren op plaats 4 speelt. Zo ook onze Frédéric Béghin. Een klassieker die meestal een spannend verloop kent. Beide spelers begonnen afwachtend aan de partij met een eerder zwakke tussenstand van 7/8 in 13 brtn. Maar dan, zomaar uit het niets, kwam Frédéric in de ‘flow’. Eerst lukte hij een reeks van 2-4-2-2-2, nam dan een kleine pauze, waar Ivan profiteerde om met een reeks van 5 de kloof te verkleinen. De laatste 3 brtn van Frédéric waren top: 3-12-en 2 om de partij te beëindigen in 25 brtn (40/20). Een puike prestatie.

Op de andere tafel dus Martin versus Roland. In de aanvangsfase was het voor beide spelers wat wennen op deze toch vreemde lakens (Simonis hybride), wat onverwachte missers en dus open figuren voor de tegenstander opleverden. Martin kon daarvan het meest profiteren en liep uit tot 27/14 in 21 brtn. Roland kwam dan wel beter in het spel, verkleinde de kloof (32/26 25 brtn) maar bleef op achtervolgen aangewezen. Martin was op het einde van de partij duidelijk minder fris, maar toch. In beurt 35 krijgt hij een eerste matchbal, die hij… grandioos naar de Filistijnen schiet. Dankuwel, zei Roland en hij speelde cool uit met een reeks van 7. Aiaiai, in plaats van 0/4 was het opeens 2/2.

Ronny Brants versus Jef Philipoom. Ook dit is een klassieker, herinner u de memorabele winst van Ronny tegen Jef in de Beker van België verleden jaar (0/2 opgehaald en winst 3/2). Beide spelers stonden vanaf de start op scherp (16/16 in 10 brtn). Jef plaatste dan een van zijn gevreesde tussenversnellingen (3-4-3-5) waardoor de kloof schijnbaar onoverbrugbaar werd (23/34 in 18 brtn). Wij hebben het er al meermaals over gehad, als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Ronny lukte een fraai opgebouwde reeks van 10, maar de 11de ging net achterom. Jef is geroutineerd genoeg om in de finale van een partij de zenuwen onder controle te houden en speelde in brt 21 uit met een reeks van 4 (35/40). Echt een knappe partij van beide spelers en leuk om naar te kijken.

Dé match waar iedereen naar uitkeek was het optreden in eigen huis van PBA-speler Eddy Leppens. Binnenkort vertrekt hij opnieuw naar Zuid-Korea maar wou nog eenmaal schitteren voor eigen publiek. Zijn start was alvast veelbelovend (9 in 4 brtn) maar dat kon niet gezegd worden van Philippe. Hij snapte de tafel helemaal niet en scoorde bijgevolg weinig (1 in 8 brtn, 6 in 14 brtn). Pas in beurt 15 kon hij kleine reeksen opbouwen van 2 en 3. Eddy van zijn kant begon serieus te twijfelen aan de tafel, waardoor die zich tegen hem keerde, net achterom, ballen vast tegen de band, je kent het wel. In brt 26 stonden de bordjes warempel gelijk (28/28). Van dan af was het een kat-en-muis spelletje, met de zwaarste defensie die ik in jaren niet gezien had. Philippe lukte wel een reeks van 6, waardoor hij in pole-position de laatste rechte lijn inging. (30/38 in 37 brtn). Iedereen zat op het puntje van zijn stoel. Bij de spelers van de KKBC gierden de zenuwen door de keel. In beurt 39 kreeg Philippe een eerste matchbal, een driehoekje, maar er was wat werk aan. Speel ik hem zuiver op dikte en laag tempo, of speel ik hem in ‘développé? Het resultaat werd iets tussenin, met een logische ‘achterom’ als resultaat. De volgende twee matchballen werden ook gemist en Eddy profiteerde. In beurt 42 annonceerde de scheidsrechter ‘en nog 3’. Zou het dan toch nog verkeerd aflopen. Het leek er op, want Eddy kreeg een makkelijke zesbander. Maar, nog altijd in verdedigende modus, speelde hij het punt iets te zacht, waardoor die achterom ging. Geen nood, Philippe kreeg een ogenschijnlijk onmogelijke bal. De enige oplossing die hij kon bedenken was bricole zesband, door hetzelfde gaatje spelen om het punt te maken in de ‘carré. Maar aangezien speelbal op de eerste diamond van de lange band lag, leek ook dit, op deze kort afslaande tafel, gedoemd om te mislukken. Klein beetje ‘zeuren’, zoals ze in het West-Vlams zeggen. Maximaal effect, door de hoek en lange afstoot. Het resultaat was onverwacht: de tafel was opeens heel lang, Philippe raakte bal 2 links (ipv rechts door het gaatje), kreeg een dubbel klosje en… ‘froleerde’ bal 3. Yesss. In Kortrijk durven ze dan in het hyperscore-systeem op het * te drukken.

4/4, wat een onverhoopte uitslag. Maar als je het verloop van alle matchen ziet, met een algemeen gemiddelde van 1,252 dan zat de volle buit hier in het hol van de leeuw er zeker in. Oh ja, Roland, die bleef tot het bittere einde.

Volgende week is er geen NIDM, maar wel een WC in Veghel Nederland. Lees hier https://debiljartkrant.be/viewtopic.php?f=137&t=4975 een interview tussen Stany & Martin met Harry Mathijssen, organisator van deze World Cup.

admin
site administrator
Posts: 827
Joined: Sun 10 May 2015 22:45
Active Member?: Yes
Post pictures?: Yes

Re: NIDM RONDE 6 - Op de Meir / KKBC eSBee

Post by admin »

Post Reply

Return to “Wedstrijden-Compétitions & Tornooien-Tournois”